Erasmus+ ile Belçika ve Türkiye Arasında Kültürel Buluşma
47
16:17
26.03.2025

Gümüşhane Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi, Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Erasmus+ Akreditasyonu kapsamında Belçika'da düzenlenen eğitim ve kültür programına katıldı. Okul Müdürü, öğretmenler ve 12 öğrenci, Gent'teki Atheneum Wisbelperg Okulu'nda yenilikçi eğitim metodlarını gözlemledi.

Avrupa'da Eğitim ve Kültür Etkileşimi

         Öğrenciler, Belçikalı akranlarıyla birlikte eğitim süreçlerine katılarak yenilikçi öğrenme yöntemlerini deneyimlediler. Aynı şekilde, Türk kültürünü tanıtmak ve paylaşmak için de çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

Gent Üniversitesi'nde Türkçe ve Dil Bilimi Üzerine Söyleşi

          Programın önemli bir durağı, Gent Üniversitesi Türkçe Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Johan Vandewalle ile gerçekleştirilen buluşma oldu. Vandewalle, Türkçenin yapısal özellikleri ve dünya dilleri arasındaki konumu hakkında bilgi verirken, "Türkçe, matematiksel bir düzenle işleyen ve beni her zaman büyüleyen bir dil" ifadelerini kullandı.

Öğretmenler Mesleki Gelişim İçin Avrupa'daydı

Fizik öğretmeni Gizem Çakal Biçici, Erasmus+ İş Başı Gözlem (Job Shadowing) Programı ile Belçika'daki okullarda STEM laboratuvarlarını inceledi ve ders anlattı. Biçici, "Deneysel fizik uygulamaları ve dijital materyaller konusunda edindiğim bilgileri okulumuzda uygulayarak eğitim kalitesini artırmayı hedefliyorum" dedi.

Tarih ve Lezzet Rotası: Bruges, Brüksel ve Antwerp

Katılımcılar, Avrupa'nın kültürel mirasını keşfetmek için Gent'in yanı sıra Bruges'ın Orta Çağ mimarisini, Brüksel'deki Avrupa Birliği Parlamentosu'nu ve Antwerp'teki Çikolata Müzesi'ni gezdi. Çikolata atölyesine katılan öğrenciler, Belçika'nın dünyaca ünlü lezzetlerini yapmayı öğrendi. Gent merkezinde Şehir Kütüphanesi gezildi.

Katılımcıların Deneyimleri

Ceylin Beril Bulut (10. Sınıf Öğrencisi): "Erasmus projesi bana farklı bir ülkede eğitimin nasıl olduğunu, derslerin nasıl işlediğini, okullarının disiplinini, hangi dersleri işlediklerini, farklı kültürlerde ki insanları tanımamı, yaşamlarını ne şekilde sürdürdüklerini, ulaşımı, iletişimi bizlerden ne kadar farklı yaptıklarını farketmemi sağladı. Öğrendiğim bilgileri kendi ülkemin nasıl uygulayabileceğini düşündüm. Bu proje bana hem kendimi geliştirme aşamasında hem de ülkeme nasıl katkı sağlayabilirim aşamasında çok yardımcı oldu. Böyle bir proje de bulunduğum için çok mutluyum."

Medine Mutaf (11. Sınıf): "Erasmus+ projesi bana birçok konuda deneyim kazandırdı. Bunlardan biri eğitim sistemi oldu. Onlarla birlikte 1 hafta boyunca eğitimlerine katıldık ve nasıl bir düzen içerisinde olduğunu gözlemledik, yeni arkadaşlıklar edindik ve birçok mekan gezdik. Hepsi birbirinden harikaydı. Ülkenin kültürünü ve dilini yakından tanıma fırsatım oldu ve bunlar gerçekten çok heyecan vericiydi. Gün boyunca kendi dilim harici bir dil konuşarak kendimi daha çok geliştirdiğimi düşünüyorum, bu benim için çok iyi bir artı deneyim oldu."

Arda Topkara (12. Sınıf): "Erasmus deneyimi benim için oldukça değerliydi. Çünkü şu ana kadar hep bulunduğum yerden Türkiye'yi ve yurt dışını incelemiştim. Ancak bu sefer yurt dışından inceleme fırsatı buldum. Belki de bu zamana kadar hayatın olağan akışından bir parça olarak saydığım şeyler yurt dışında bana tamamen farklı şeyler olarak gelmeye başladı. Bu farklılıkları bazen beğendim bazen de akıl almaz buldum. Ancak en nihayetinde farklı iki unsuru değerlendirmek ve hayatımıza entegre etmek hem kendi karakterimiz hem de kültürümüz için oldukça değerli. Bu yüzden erken yaşlarda Erasmus deneyimi kazanmanın ileride oluşturacağımız hayatımız için çok kıymetli olacağını düşünüyorum."

Aybüke Cesur (Felsefe Öğretmeni): "Belçika'daki Erasmus deneyimi, hayatımın en öğretici ve geliştirici süreçlerinden biri oldu. Hem akademik hem de kişisel anlamda beni ileriye taşıyacağını düşünüyorum. Farklı bir eğitim sistemini deneyimleyerek daha analitik ve eleştirel düşünme becerisi kazandığımı düşünüyorum. Erasmus programı beni gerçekten etkileyen bir hafta oldu."

Funda Kuvvet Yılmaz (Koordinatör): "Öğrencilerimiz sadece dil becerilerini değil, kültürlerarası iletişim yeteneklerini de geliştirdi. Erasmus+, sınırları aşan bir öğrenme platformu. Öğrencilerimizin sınırları aşan bu yolculuğu, onlara yeni ufuklar açtı. Dil becerileri, özgüvenleri ve dostlukları gelişti. Erasmus+'nın gücüne bir kez daha tanık olduk."

Hamit Tanış (Okul Müdürü): "Öğrencilerimize uluslararası vizyon kazandırmak için Erasmus+ kritik bir rol oynuyor. Bu proje, onların akademik ve kişisel gelişimine büyük katkı sağladı. Okul olarak öğrencilerimize Erasmus+ ile küresel bir vizyon kazandırmaya çalışıyoruz. Benzer projeleri sürdürmeyi planlıyoruz" dedi.

26-03-202526-03-202526-03-202526-03-202526-03-202526-03-202526-03-202526-03-202526-03-202526-03-2025

Yayın Tarihi: 26.03.2025